CLIMATE CHALLENGE LABORATORY, DTU
Documentation




















Photos by Anders Sune Berg.
CLIMATE CHALLENGE LABORATORY 2024
Se video www.ny-carlsbergfondet.dk
PRESSEMEDDELELSE (Hent pdf)
Sol af glas og forbrændte træplanker skal inspirere forskere på DTU til nye løsninger på klimakrisen
Kunstner Tue Greenfort skaber værker til nyt klima-laboratorium på DTU i Lyngby
I den helt nye bygning 313, kaldet Climate Challenge Laboratory, på DTU Lyngby Campus møder studerende og forskere fire værker skabt af den danske kunstner Tue Greenfort.
De fire værker, Helios, Photosynthesis, Huset Brænder og Climate Zones, er blivende værker; en del af bygningen og samtidig en kommentar til det, bygningen skal rumme.
I bygningen skal forskere udvikle løsninger på nogle af verdens klimaudfordringer sammen med kollegaer fra andre fagdiscipliner, studerende og virksomheder.
”Opgaven for mig har været at gå i samspil med arkitekturen og de overordnede grundideer bag laboratoriet, transdisciplinarity, serendipity and urgency, ved at skabe en sammenhængende fortælling og deltage i at forme de hjerterum, som arkitekterne har været med til at definere for videnskabsfolkene. For videnskaben er det interessante, at vi ved, hvad vi ved, nu, men ikke hvad vi skal forske i i fremtiden, netop fordi grundforskning åbner nye døre til ukendte områder, der igen åbner nye forskningsfelter. Derfor er det vigtigt, at videnskaben arbejder transdisciplinært og dynamisk. Det er disse egentlige økologiske principper, som jeg til stadighed beskæftiger mig med i min kunst. Videnskab, politik og kunst hænger sammen, det ene kan ikke eksistere uden det andet,” siger Tue Greenfort.
Tue Greenforts kunstprojekt er doneret af Ny Carlsbergfondet efter en ansøgning fra DTU.
”Klimakrisen er så omfattende, at den tvinger os til at tænke på tværs af forskellige fagområder. Det gør man allerede inden for samtidskunst. Billedkunst kan jo i dag være hvad som helst; kunst er et lidt særligt fagområde, der bevæger sig frit mellem alverdens fagligheder samtidig. På Climate Challenge Laboratory arbejder man med specifikke problemer og løsninger. En kunstner som Tue Greenfort er derudover også optaget af, hvordan klimakrisen overordnet rykker ved vores verdensbillede,” siger Toke Lykkeberg fra Ny Carlsbergfondets bestyrelse.
FAKTA
HELIOS
Værket hænger i trapperummet centralt i bygningen og består af en lysende og bevægelig glasmosaikskive på to meter i diameter, der roterer om sin egen akse med en hastighed, der bestemmes af sollyset. Værket er skabt af genbrugsglas fra solceller. Tue Greenfort arbejder sammen med et tysk firma, der har specialiseret sig i at omdanne glaspaneler fra solceller til et nyt glasmateriale, der kan bearbejdes.
PHOTOSYNTHESIS
Laboratoriet i det nye Climate Challenge Laboratory rummer blandt andet et avanceret elektronmikroskop. Med reference til dette særlige mikroskop slynger en lang lysskulptur sig nu ned gennem trapperummet på tværs af alle etager fra top til bund. Værket er inspireret af cyanobakterien, i folkemunde blågrønalgen, der er en mikroskopisk organisme, som i tidernes morgen sandsynligis var ophavet til fotosyntesen og dermed gjorde jordens atmosfære iltholdig. Strukturen i lysskulpturen består af en kæde af 3D-printede plastikceller omsluttet af et håndvævet net af optiske fibre. Værket er blandt andet lavet af granuleret polypropylen, plastikmateriale genbrugt fra DTU.
HUSET BRÆNDER
Husets fællesareal i stueetagen giver rum til videndeling, uformelle møder og sociale aktiviteter blandt de studerende og forskere. Værket er en enlig forkullet træsøjle, som er en del af bygningens bærende konstruktion.
CLIMATE ZONES
Tue Greenfort har inddelt planter og træer i bygningen efter deres respektive klimazoner, tempereret og tropisk.
OM KUNSTNEREN
Tue Greenfort (født 1973)
Har studeret på Städelschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main og på Det fynske kunstakademi.
Tue Greenfort er en pioner inden for såkaldt art and research og beskæftiger sig kritisk med miljø, naturforståelse og klimakrisen. Han har haft soloudstillinger over det meste af verden. Han begyndte som billedkunster og har siden bevæget sig over i større installationer.
Tue Greenfort modtog i 2022 Ny Carlsbergfondets kunstnerlegat.
Work in progress




































